luni, 12 mai 2014

Quiche au fromage - tarta cu branza

reteta de baza este Quiche Lorraine - o tarta specific frantuzeasca preparata dintr-un aluat rapid (faina si unt) si o umplutura de ou si lactate (smantana sau lapte). este perfecta pentru o cina usoara sau un mic dejun copios :D
eu am ales sa fac varianta fromage (cu branza) pentru ca in frigiderul meu zaceau niste bucati de branza care se cereau gatite imediat.

PATE BRISEE sau aluat rapid pentru tarte
la aceasta reteta ma voi intoarce de fiecare data cand va veni vorba de tarte. este un aluat elastic care odata copt ramane fraged, crocant.
Indiferent cat aluat vreti sa preparati trebuie pastrata proportia de 5 parti faina si 4 parti unt (82%)
eu am tava de tarte de 24cm diametru asa ca pentru mine reteta va fi preparata din 200g faina si 160g unt.
Aluatul trebuie amestecat rapid cu mainile reci dar uscate. Miscarile trebuie sa fie rapide si se va framanta cu degetele si niciodata cu palma.
Intr-un castron mare se cerne faina si se adauga o jumatate de lingurita de sare si un sfert de lingurita de zahar.
Se adauga untul taiat in cuburi de 1cm.

Se amesteca rapid faina cu untul pana ce untul arata ca niste fulgi de ovaz. Nu se va exagera cu framantatul in acest pas, pentru ca untul se va omogeniza mai tarziu.

5 lg apa rece
se adauga apa si se amesteca rapid cu degetele apropiate aducand tot aluatul intr-o singura masa.
se stropeste cu inca o lingura de apa eventualele resturi si se aduna in restul de aluat. Se strange aluatul intr-o bila. aluatul trebuie sa fie elastic si sa se tina intr-o masa compacta, sa nu fie umed sau lipicios.

Se aseaza aluatul pe planseta tapetata cu putina faina si cu podul palmei se intinde inspre capatul opus formand fasii lungi si subtiri. dupa aste pas se aduna aluatul din nou in bila se inveleste in hartie cerata si se da la frigider minim 2 ore.
Aluatul se ruleaza rapid pentru a nu permite sa se topeasca untul. Daca aluatul e tare se bate de 2-3 ori cu sucitorul. se ruleaza o foaie de circa 3mm grosime. se aseaza in tava cu grija apasand usor cu degetele


arata frumos nu-i asa. sa vedeti ce fiasco a fost la copt pentru ca nu am lipit bine marginile aluatului de inelul tavii.
coacerea
o sa scriu despre toate tipurile de coacere pentru ca ma voi mai intoarce la aceasta reteta si cand voi face tarte cu fructe, caz in care aluatul trebuie copt total, in cazul acestei retete aluatul a fost copt partial.
se unge pe dos o foaie de hartie de copt si se aseaza peste aluat. apoi se pune un strat de fasole uscata (eu nu am aut si am pus paste, ideea e sa fie ceva greu sa nu permita aluatului sa formeze cocoase)
1. Aluatul copt partial
se coace la mijlocul cuptorului preincalzit la 205 grade C timp de 8-9 minute. Se indeparteaza fasolea (pastele). Se inteapa aluatul cu furculita la intervale de 12mm. se da din nou la cuptor pentru 3 minute. cand aluatul incepe sa se coloreze si incepe sa se micsoreze de pe laturi se scoate din cuptor. nu va alarmati daca ca cazut de pe margini la final va fi la fel de gustos.

2. Aluatul copt total
 dupa indepartarea fasolei coaceti inca 7-10 minute, pana se rumeneste usor. cand aluatul e gata se desface de pe forma, zona de pastrare trebuie sa fie bine aerisita pentru a nu se umezi.

QUICHE AU FROMAGE
Preincalziti cuptorul la 190 C.
o foaie de aluat precopt din 200g faina
3 oua, 500ml lapte, 1/2 lingurita de sare, piper, nucsoara, 1-2 linguri de unt bob de mazare.
250g branza rasa (eu am avut telemea cam umeda, ar fi mai indicata o branza uscata)
Se bat ouale, laptele si condimentele pana se amesteca. Se adauga branza si apoi untul.
Se coace circa 30 minute in functie de cat de umeda e branza. in cazul branzei telemea am copt aproape 60 minute. e gata atunci cand daca bagati lama unui cutit in mijlocul tartei ar trebui sa iasa curat.
Compozitia se va umfla dar se lasa dupa 10 minute. poate fi consumata rece sau calda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu